Cari Blog Ini

15 September 2010

19. Hari Raya Menurut Islam

Biasanya semakin hampir kita ke akhir puasa Ramadhan yang mulia, semakin rungsing kita memikirkan bagaimana hendak menyambut hari raya. Kita rungsing apakah pakaian yang harus kita dan anak-anak atau famili yang akan dipakai di hari raya pertama, berapa jenis kuih dan hidangan pembuka selera yang harus kita siapkan untuk dinikmati oleh keluarga dan para tetamu nanti, supaya setaraf dengan pangkat dan kedudukan kita. Perhatian terhadap soal-soal kebendaan ini begitu mempengaruhi masyarakat kita sehingga setengahnya sanggup berhutang atau bergolok bergadai supaya tidak ketinggalan dari orangg lain dari segi persiapan hari raya.

Syariat Islam menganjurkan umatnya supaya hidup dalam kesederhanaan kerana kemewahan dalam aspek kebendaan semata-mata bukanlah matlamat hidup setiap hamba Allah sehingga kita lupa dan mengabaikan nbilai-nilai kerohanian dan tanggungjawab kita kepada Allah dan kepada sesama manusia. Sepatutnya latihan berpuasa menjadikan kita lebih dekat kepada konsep Islam iaitu hidup sederhana, berjimat cermat, tidak meembazir, jujur, bersih amanah, cinta kepada kebaikan dan benci kepada keburukan serta emungkaran. Allah mendorong kita mencari rezeki yang halal dari kelebihan, tetapi melarang kita mencintai harta benda lebih daripada mencintai Allah dan rasulNya.

Dalam pengertian lain, kita disuruh bekerja keras mencari kelebihan rezeki kurniaan Allah bukanlah kerana cintakan harta benda itu semata-mata, tetapi hanya kerana Allah. Maka kita membelanjakannya hendaklah kerana Allah jua. Jika konsep Islam ini dapat kita terapkan dalam kkehidupan kita sehari-hari, tentulah kita sentiasa lapang dada dan waktu untuk bersiap sedia menyambut hari raya.

Aidilfitri dikurniakan oleh Allah sebagai ganjaran kepada hambaNya yang taat sesudah berjaya menempuh ujian sepanjang Ramadhan. Pada pagi hari raya kita disunatkan mandi untuk solat hari raya dan beramai-ramai ke masjid / surau bersolat sunat hari raya dua rakaat sebagai tanda kesyukuran atas nikmat Allah kepada kita, sedangkan nikmat Allah yang peling besar sekali tidak lain daripada taufik dan hidayahnya kepada kita di mana kita tergolong dalam kumpulan orang-orang yang beriman.

Oleh itu, segala macam persiapan hari raya adalah sebahagian dari tanda kesyukuran kita kepada Allah. Kesyukuran yang sebenarnya tidak boleh dicampuradukkan dengan perkara-perkara yang dilarang oleh Islam, misalnya persiapan kuih muih kita lebih banyak dan lebih hebat, baju anak-anak kita lebih bermutu dan lebih mahal harganya dari baju anak-anak orang lain dan budaya terkini kita dapati anak-anak muda kita sudah tidak berminat untuk kunjung mengunjung, ziarah menziarahi sahabt handai, rakan dan taulan kerana  terpesona dengan siaran TV yang pelbagai dan lebih menarik juka dibandingkan dengan tujuan berhari raya.  Jika budaya sedemikian berterusan, maka konsep hari raya sebagaimana yang diterapkan oleh Islam kepada masyarakat kerana bersyukur di atas kejayaan melawan nafsu sepanjang Ramadhan tidak akan dapat dicapai selamanya. Fikir-fikirkanlah sebelum ia menjadi budaya yang merosakkan kesucian hari raya. 5 September 2010


Tidak ada komentar:

Posting Komentar